11 Ekim 2014 Cumartesi

BU GÜN GÜNLERDEN ZAFER!

Bu gün günlerden zafer.  Bu gün 30 Ağustos.
Yaklaşık olarak 300 yıl boyunca cephelerde bitme noktasına gelmiş bir ulusun dünyaya “Ben varım ve buradayım!” dediği kutlu günün adı bu gün. Bu gün, kadını,erkeği, yaşlısı, genci ve çocuğu ile var olma mücadelesi veren, binlerce şehit ve gazinin bedel olarak bedenleri ve hayatlarını verdikleri kutlu mücadelenin taçlandığı gün. Bu gün 30 Ağustos… Antepli Şahin Beyin göremediği ama kanı ile imzaladığı, Maraşlı Çakmakçı Sait’in göğsünde şeref madalyası, Sütçü İmamın namlusundan çıkan kurşunun ulaştığı hedeftir bu gün. Bodrumlu Ümmüşen’in, Milis Üsteğmeni Kara Fatma’nın, Osmaniyeli Tayyar Rahmiye’nin,  12 yaşındaki onbaşı Nezahat’ın “Benim kanım sizinkinden daha mı şirindir?” diyerek kendisini Kuvayi Milliye saflarına almak istemeyen erkekler kafa tutan Yirik Fatma’nın ve nihayetinde “Millet malıdır!” diyerek Kastamonu Kışla önünde kağnısına kapanarak kendisi ve bebeği şehit olan Şerife bacının  bayraklaşan destansı mücadelelerinin tacıdır 30 Ağustos. Binlerce şehidin, on binlerce gazinin döktüğü kanın, verdiği canın bedelidir 30 Ağustos.   

 

Türk Kurtuluş Savaşı sebepleri ve sonuçları ile Dünya Tarihini derinden etkilemiştir.  Etkileri sadece yapıldığı coğrafya ile sınırlı kalmamış, neredeyse bütün dünyayı ve sömürge imparatorluklarını derinden sarsmıştır. Sadece Hindistan’ın milli kahramanı Mohandas Karamçand Gandi’nin şu sözü Türk Milli Kurtuluş Savaşının sonuçlarını görmemiz açısından çok önemlidir. Şöyle der Gandi; “Mustafa Kemal, İngilizleri yeninceye kadar, Tanrı'yı da İngiliz zannederdim!”  Tanrıyı bile İngiliz sanmak bu gün gülünç gibi gelebilir. Ancak unutulmamalıdır ki şartlanan beyin daima gerçekleri değil kendi gerçeklerini yani şartlanmışlığını görür. Bu nedenle Türk Milli Kurtuluş Savaşı şartlanan milyonlarca beyinin kendi gerçeğini kırmış, milli egemenlik kavramını esir milletlere hediye etmiştir.  30 Ağustos sadece Türk Milli Kurtuluş Savaşının taçlandırdığı bir zafer günü olmayıp, milyonlarca esir insanın kurtuluş günüdür aynı zamanda.

 

30 Ağustos 1922 dünya harp tarihinde iki ordunun çarpışması olarak kayıt edilse de, gerçekte ezilenlerin ezenlere karşı son hamlesidir. Bir tarafta kendinden ve tarihinden  başka dayanak yeri olmayan bir millet, öte yanda o günün şartlarında teknolojinin en ileri temsilcileri olan emperyalist Avrupanın donatıp gönderdiği işgalci Yunan ordusu. Türk Milleti Milli Kurtuluş Savaşı ile sadece kendi varlığını deklare etmemiştir. Aynı zamanda bu mücadelenin neticeleri itibariyle o sırada neredeyse dörtte üçü esir olan dünyanın mazlum milletlerine de rehberlik etmiştir. Bu nedenle 30 Ağustos dünya tarihinin en onurlu zafer günüdür! Açlığın, yokluğun, hastalık ve çaresizliğin bile Millet İstiklalinin önüne geçemediğinin ispatıdır 30 Ağustos. Yeri gelmişken burada bir hatırayı yazmadan geçemeyeceğim: “Sabah aldığımız tepe, bakıyoruz öğleden sonraya düşmanın eline geçmiş. Daim bir yaralı ve cenaze nakli var. Artık şehitlerin naklinden vazgeçildi. Yaralılara bazen su bile veremeyecek duruma düşüyoruz. Sahra hastanemizin yeri üç-dört defa değişti. Ameliyat ekibi artık bitkin durumdadır. İaşemiz bitti. Yaralılara bile yedirecek tayınımız kalmadı. Hekim paşaya "Kumandanım, mekkare katırlarının gübrelerinin içinde arpa daneleri var. İzniniz olursa ayıklayıp yıkayalım. Kavurur yeriz!" dedim. Hekim paşa "Yaşatmak için yaşamak zorundayız. dediğini yap Ömer Çavuş!" dedi... İlk işimiz mekkare hayvanatının bulunduğu ahırlara dalmak oldu. -Burdur Tefenni Türk köyünden Bardaklı Veli oğlu Sıhhiye Çavuş Ömer (Oğlu Alim Harmanda'dan nakildir) Sakarya Savaşı hatırası.

 

Küçük bir kıvılcımın bir volkan patlamasına dönüşmesinin adıdır. Türk Milletinin kendisine rol biçmeye kalkanlara verdiği en güzel cevap, Sevr Paçavrasını namlunun ucuna taktığı ve tarihe imzasını attığı tarihtir 30 Ağustos.  Anadolu ve Rumelide binlerce şehidin son dileğidir 30 Ağustos!

 


Bu gün 92 inci yılını kutlama şerefine eriştiğimiz Baş Kumandanlık Meydan Muharebesi ve Büyük Zafer Türk Milletine kutlu olsun. Ebedi Başkomutan Mareşal Gazi Mustafa Kemal ile  silah arkadaşlarının, aziz şehitlerimizin ve kahraman gazilerimizin ruhları şad olsun! 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder